Fontos tudnivalók

Digitális hőmérő keltetőgépekhez

Kiegészítő keltetőgép termékek

7.300 €

Szállítási költség 3.300 €
Modell Digitális hőmérő

Leírás

Persze az az érdekes, hogy mi van a tojásoknál, emiatt a mérőcsúcsot a tojások közelébe szükséges tolni, valamint ott szükséges mérni.

A hagyományos higanyos lázmérő pontossága jó, de a mérőszár rövidsége, továbbá a higanyszál felakadása okán nehézkessé válik a mérés, emiatt a keltetőgépekhez használt hőmérők különleges kialakításúak.

A higanyos hőmérők gyártását tiltják az úniós szabályok, így a gyártás megszünt, további utánpótlás nincs.

Megfelelő megoldás a digitális állat lázmérők használata, mi is ezeket forgalmazzuk, ajánljuk.

14cm hosszúságú mérőszáruk van, valamint a mérőszárra merőlegesen kialakítva a kijelző.

Tizedfokos pontosságú mérésre vannak kalibrálva. 32-42 Cfok tartományban mérnek, a nyomógomb megnyomása után a LO felirat után jelenik meg, a mérőcsúcsnál mért érték.

Mérés

Amennyiben látszólag hibátlanul funkcionáló gép esetében is gyengék a kelési eredmények, esetleg semmiképpen sem is kelnek ki, gyanús, hogy hőmérséklet hiba lehet.

Ellenőrző hőmérővel, esetleg lázmérővel ellenőrizzük le a gép hőmérsékletét:

A háztáji keltetőgépeknél a kémlelő ablak melletti kisebb átmérőjű furaton keresztül tudjuk az ellenőrző hőmérővel a keltető-tér hőmérsékletét mérni. A mérőcsúcs a tojások tetejéig érjen le, várjunk 15-20 percet, majd olvassuk le a hőmérsékletet. (Bent is maradhat a hőmérő.)

Általános szabály, hogy várjuk meg, hogy a hőmérséklet beálljon, a hőlengések kisimuljanak, csupán ezt követően értéklejük a mérést!

 (A másik, a nagyobb átmérőjű furaton keresztül lázmérővel is ellenőrizhetjük a hőmérsékletet. Mivel a lázmérő beméri a maximumot, és a hőmérséklet csökkenésre ezután már nem reagál, ezzel megnehezíti a pontos mérést. A gép kinyitása után biztos, hogy lesz hőlengés, ami ugyan majd később lecsillapodik, de a lázmérő ezt már nem tudja jelezni, mert felakad a maximumon. Ezért a lázmérővel csak úgy szabad mérni, hogy egyensúlyba beállt gépnél kívülről dugjuk be a lerázott lázmérőt! A lázmérőt nyomjuk be a keltető-térbe, amennyire csak tudjuk, lehetőleg közel a tojások fölött mérjünk, felfűtött, beállt hőmérsékletű gépnél. Tizenöt, húsz perc múlva húzzuk ki a lázmérőt és olvassuk le a hőmérsékletet.)

Hőmérő hibák

A hőmérő pontosságának ellenőrzése (mérés előtt végezzük el).

Tegyük a hőmérő mérőszárát nagyjából 36-40 oC közti vízbe, tegyünk bele egy lázmérőt is, a mérőcsúcsok egymás mellett legyenek. Magától értetődő módon ugyanazt az értéket szükséges mutatniuk. Ha a hőmérőnk egy-két tized C foknál többet "csal", ne használjuk!

A hőmérőre csupán szállítási garancia vonatkozik, így azt az átvételekor rövid idő alatt ellenőrizzük le az előző pont szerint.

Hasonló termékek